2024 – De kat in de kelder

Na het haast epische en eerder tragikomische stuk De mankepoat van de polders kiest Theater Kleiem voor de productie van 2024 weer voor een echt blijspel, weliswaar met een licht absurde inslag. Van auteur Pol Anrys speelden we reeds Per(r)ongeluk en Te laat, de opvoering in de Sint-Michielskerk. Hij is zelf gepokt en gemazeld in het amateurtoneel als speler én medewerker van een toneelkring  en weet dus wat werkt. 

Hij schrijft stukken met een zekere meerwaarde, stukken die de gewone deurenkomedie of de ordinaire billenkletser overstijgen. Pol Anrys slaagt er als geen ander in om zijn intrigekomedies , zoals hij ze zelf noemt, te bevolken met mensen van vlees en bloed. Het zijn geen overdreven typetjes, maar eerder alledaagse mensen die door hun handelingen terechtkomen in voor hen ongewone situaties. In De kat in de kelder vindt het licht marginale gezin  Decat onderdak in de kelder van de gepensioneerde majoor Evarist en zijn verzuurde zus Serafine. Hoewel ze aanvankelijk niet echt enthousiast zijn over hun verblijf maken ze van de nood een deugd. Meer nog, er dient zich een onverwachte maar heel aantrekkelijke opportuniteit aan die ze met beide handen grijpen. De kat van Serafine en zijzelf gooien echter roet in het eten. 

Dit jaar staan er 9 spelers op de planken onder het toeziend oog en leidende hand van regisseur  Philippe De Merrisse die zijn rentree maakt. In alfabetische volgorde: Geert Claerhout, Christiane Deklerck, Niels Dewulf, Walter Franco, Jenny Goethals, Ulrike Peere, Geert Quintens, Nicole Vandenbossche en Kelly Wybo. 

De opvoeringen gaan zoals gebruikelijk door in de krokusvakantie (9-10-11-14-17-18 februari). Op zondagmiddag 11 februari spelen we een matinee om 16 uur, de andere voorstellingen gaan ’s avonds door.
Noteer alvast de datum van de voorverkoop: zondag 14 januari 2024 vanaf 9 uur in de Notelaar in Zuienkerke. 

2023 – Mankepoat van de polders

De Zuienkerkse toneelgroep Theater Kleiem waagt zich onder leiding van regisseur Karel Hoffman aan een bewerking van een stuk van de BrIts-Ierse auteur Martin McDonagh. Het stuk speelt zich oorspronkelijk af op de afgelegen Aran-eilanden maar werd voor de gelegenheid bewerkt naar de situatie in Zuienkerke, niet lang voor het einde van de tweede wereldoorlog. Het hoofdpersonage Willy is een manke jongeman die na de duistere dood van zijn ouders is grootgebracht door zijn ‘tantes’ Leontine en Madeleine. Beide zussen houden een winkeltje open waar alle dorpsbewoners langskomen. Alles en iedereen wordt van commentaar voorzien. Mong, de plaatselijke en vooral zelfbenoemde reporter doorbreekt de sleur en verveling met ‘wonderbaarlijke’ nieuwsjes. Op zekere dag brengt hij écht ophefmakend nieuws. Een Amerikaanse regisseur is neergestreken om een documentaire te maken over het leven in de polders. Voor die film zoekt hij lokaal filmtalent, wat vooral de jongeren uit de streek als muziek in de oren klinkt. Ook manke Willy wil kost wat kost deel uitmaken van dit avontuur en met een list drijft hij zijn wil door. Zijn verdwijning zet het lokale leven op losse schroeven. De Mankepoot Van De Polders is een stuk over dromen najagen, anders zijn en de voortdurende pogingen om te ontsnappen aan het isolement, de achterklap en de verveling van een piepklein polderdorp. Tragikomisch en soms confronterend levensecht. 

2021 – Helaas Pindakaas

Met spijt in ons hart moeten we melden dat, voor de alom bekende reden, we dit jaar geen toneel zullen spelen. We kijken nu al uit naar het voorjaar van 2022 om jullie te kunnen ontmoeten. Omwille van de coronamaatregelen kan ons jaarlijks toneel dit jaar niet doorgaan. Gelukkig beschikken we ondertussen over een uitgebreid archief. Niels en Ludwig presenteren voor al onze fans een show op YouTube waarin ze terugblikken op leuke momenten. Ze geven je een kijk achter de schermen en kijken ook vooruit naar de toekomst van Theater Kleiem. De 36ste editie wordt dus een digitale editie. Je kan het filmpje hieronder op de site kunnen bekijken.Met spijt in ons hart moeten we melden dat, voor de alom bekende reden, we dit jaar geen toneel zullen spelen. We kijken nu al uit naar het voorjaar van 2022 om jullie te kunnen ontmoeten.

(De ondertitels worden automatisch aangezet. Wil je dit niet, dan kan je zit zelf uitzetten rechts onderaan in YouTube.)

NIEUW SYSTEEM KAARTENVERKOOP

Kaarten zijn enkel te verkrijgen tijdens de kaartenverkoopdag of daarna via telefoon of mail.

kaartenverkoopdag:
ZONDAG 12 JANUARI 2020 VAN 9u tot 12u in de Notelaar.

Vanaf 13 januari kaarten te verkrijgen bij:
Jenny Goethals
Nieuwe Steenweg 49
8377 Zuienkerke
tel: 050 / 41 01 91
jennygoethals@gmail.com

Te Laat

Theater Kleiem wijkt voor de 38ste productie noodgedwongen uit naar de kerk van Zuienkerke. Maar met de tragikomedie ‘Te laat’ , geschreven door Pol Anrys, wordt van de nood een deugd gemaakt! Verwacht u aan een heerlijk, origineel verhaal dat perfect past in de piekfijn gerenoveerde setting van de kerk.

Het stuk dan. Sommige mensen hebben de vervelende gewoonte om nooit op tijd te komen; Bram is zo’n exemplaar. Eva, zijn echtgenote, heeft ermee (moeten) leren leven. Op de begrafenis van Bram vertelt Eva aan haar kleindochter hoe Bram er keer op keer in slaagde om te laat te komen. In 4 flashbacks komen evenveel hilarisch-genante herinneringen weer tot leven. En ja, zelfs op zijn eigen begrafenis doet Bram zijn reputatie alle eer aan.

Wegens de beperkte capaciteit van de kerk worden er 2 extra voorstellingen ingelast, 2 matinees op zondag. We pakken ook de kaartenverkoop op een andere manier aan: op zondag 12 januari kan de kijker zijn kaarten komen afhalen in de Notelaar, dit tussen 9 en 12 uur.

Data voorstellingen: 21-22-23-26-28-29 februari om 20 uur, zondag 23 februari en 1 maart ook om 16u30.
Kaarten kosten 10 euro, 1 drankje na de voorstelling inbegrepen- de Notelaar fungeert hierbij als interimbar.

Spelen dit jaar mee: Nicole Vandenbossche, Christiane Deklerck, Jenny Goethals, Kelly Wybo, Ulrike Peere, Aline De Meester (debuut!), Geert Claerhout, Niels Dewulf, Walter Franco, Geert Quintens en Ludwig Vanderbeke. Philippe De Merrisse staat in voor de regie.

Pralines in luxe verpakking

Een stuk geschreven door Ria de Looze-Lafeber
in een regie van Philippe De Merrisse.

Wegens zijn drukke activiteiten laat zakenman Dirk Deckmyn zijn echtgenote Magda ’s avonds vaak alleen thuis achter. Lena, hun bemoeizuchtige huishoudster, ziet dit met lede ogen aan. Als zij per toeval een dure doos pralines in Dirk’s vergeten aktetas ontdekt vermoedt Lena het ergste. Maar ook Magda lijkt – in Lena’s ogen – geen onbeschreven blad te zijn; ze komt immers toch wel heel goed overeen met Flips, de tuinman? En wat zoekt die ongenode gast Frans eigenlijk ten huize Deckmyn? Om van Frans’ bazige tante Sophie nog te zwijgen! Deze rare kwieten én enkele weliswaar goedbedoelde geheimen vormen de ingrediënten voor een hilarisch stuk vol misverstanden en pogingen om gênante situaties weg te moffelen.

affiche