2024 – De kat in de kelder

Na het haast epische en eerder tragikomische stuk De mankepoat van de polders kiest Theater Kleiem voor de productie van 2024 weer voor een echt blijspel, weliswaar met een licht absurde inslag. Van auteur Pol Anrys speelden we reeds Per(r)ongeluk en Te laat, de opvoering in de Sint-Michielskerk. Hij is zelf gepokt en gemazeld in het amateurtoneel als speler én medewerker van een toneelkring  en weet dus wat werkt. 

Hij schrijft stukken met een zekere meerwaarde, stukken die de gewone deurenkomedie of de ordinaire billenkletser overstijgen. Pol Anrys slaagt er als geen ander in om zijn intrigekomedies , zoals hij ze zelf noemt, te bevolken met mensen van vlees en bloed. Het zijn geen overdreven typetjes, maar eerder alledaagse mensen die door hun handelingen terechtkomen in voor hen ongewone situaties. In De kat in de kelder vindt het licht marginale gezin  Decat onderdak in de kelder van de gepensioneerde majoor Evarist en zijn verzuurde zus Serafine. Hoewel ze aanvankelijk niet echt enthousiast zijn over hun verblijf maken ze van de nood een deugd. Meer nog, er dient zich een onverwachte maar heel aantrekkelijke opportuniteit aan die ze met beide handen grijpen. De kat van Serafine en zijzelf gooien echter roet in het eten. 

Dit jaar staan er 9 spelers op de planken onder het toeziend oog en leidende hand van regisseur  Philippe De Merrisse die zijn rentree maakt. In alfabetische volgorde: Geert Claerhout, Christiane Deklerck, Niels Dewulf, Walter Franco, Jenny Goethals, Ulrike Peere, Geert Quintens, Nicole Vandenbossche en Kelly Wybo. 

De opvoeringen gaan zoals gebruikelijk door in de krokusvakantie (9-10-11-14-17-18 februari). Op zondagmiddag 11 februari spelen we een matinee om 16 uur, de andere voorstellingen gaan ’s avonds door.
Noteer alvast de datum van de voorverkoop: zondag 14 januari 2024 vanaf 9 uur in de Notelaar in Zuienkerke.